Бодрум / ТУРЦИЯ

 
Разположение:
Бодрум се намира в Югозападна Турция, вилает Мугла. Градът е разположен на едноименния полуостров Бодрум, на северозападната част от залива Гьокова и срещу гръцкия остров Кос. До 60-те години на ХХ век Бодрум е бил малко рибарско селище. Днес градът е важен туристически и яхтинг-център. Градът има много интересна архитектура всички сгради са в бял цвят и са максимум на 3 етажа. Курортният град с характерна архитектура е разположен на около 180 км. на юг от Кушадасъ и на около 270 км от най-големия град в региона - Измир. Бодрум, древният град Халикарнас, днес е модерен туристически център, който привлича туристите с кристално чисто море, добри плажове и мек климат. В района около пристанището, както и в съседния залив Гюмбет, където са разположени повечето хотели, ще намерите и множество заведения, кафенета, нощни клубове, дискотеки и магазини.
Курортът Бодрум се намира на територията на древният град Халикарнас, където е била построена величествена гробница за кирийския цар Мавзол - едно от Седемте чудеса на древния свят. Самият мавзолей е разрушен през Средновековието от силно земетресение, като някои части от него са запазени и са изложени в Британския музей.
 
Развлечения:
Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за антики и сувенири. Курортът предлага много възможности за забавление, едно от тях са организираните екскурзии до град Ефес, Памуккале и до гръцкия остров Кос - с ферибот. Може да видите и замъка Бодрум или да попътувате с лодка тип гюлет (двумачтов дървен плавателен съд), а защо да не посетите и селището Тургутреис, което се намира на около двадесетина км от Бодрум.
Опитайте и плажовете в Гюмбет и Битез - до тях можете да стигнете с долмуш (маршрутка) за няколко лири, а пясъкът е по-хубав. 
През миналия век Бодрум привлича много художници, писатели и поети, артистичната мода се превърнала в стил на живот и градът станал любимият курорт за бохемите, творците или просто богатите европейци.
Съвременният Бодрум е очарователен курортен град с белоснежни къщи, множество уединени заливчета и известната "улица на баровете". Очакват Ви разкошни бели яхти, съвременни уютни и луксозни хотели, нощни клубове и една аристократична и бохемска атмосфера, която не може да се опише с думи, просто трябва човек да се потопи в нейната магия. Заради тази вдъхновяща обстановка, неслучайно Бодрум е наричан "Турското Сен Тропе".
 
Не пропускайте да видите: 
Световно известната дискотека „Катамаран“ – уникален като концепция и размер плаващ клуб с капацитет 1500 гости. Оборудван с най-модерните музикални и светлинни ефекти, шест различни бара, огромен стъклен дансинг, който позволява на гостите да "танцуват върху водата" и да виждат рибата в морето. По време на сезона от края на Май до началото на Октомври уникалната дискотека „Катамаран“ е домакин на световно известни DJ-и, които създават невероятно настроение и купон всяка вечер. Всяка вечер в 22 ч започват партитата в дискотеката и продължават до зори. За закъснелите гости и за тези, които си тръгват от партито през 15 мин. се използват т.н. водни шатъли, които се движат от дискотеката до брега и обратно. Чести гости на „Катамаран“ най-известните тв, кино, музикални звезди и хора от висшето общество, докато те са в Бодрум. Неслучайно дискотеката е включена в каталозите на много туристически фирми. Посещавайки тази дискотека, ще запазите неповторими спомени за цял живот. За това  дори една нощ прекарана под звездите и в морето си струва.
 
Яхтеното пристанище – Попадайки за първи път в Бодрум и виждайки яхтеното пристанище, отначало се чудите къде сте попаднали. Разположено точно до Замъкът Св.Петър, пристанището е приютило стотици яхти. Елегантни яхти от скъпи дървета в изискан стил, най-модерни яхти с футуристичен стил, стоят в пристанището в очакване на гордите си собственици. Много от турските баровци и аристократи тук си паркират „бужутата“ си и чакат момента, в който ще дойде време за лятната ваканция и ще могат да се насладят на плаването из живопистните заливи около Бодрум. Около яхтеното пристанище е разположена крайбрежната алея, която е райско място за разходка за туристите. Освен живописните търговци на прясна риба, тук има разположени страхотни ресторантчета, които освен невероятната гледка към пристанището предлагат и майсторски приготвена риба за всеки вкус. Около пристанището, буквално на метри от яхтите има кокетни кафенета, в които пиенето на турско кафе или еспресо придобива друго усещане.
 
Замъкът „Св.Петър“ известен и като Бодрумската крепост. Разположен на скалист полуостров между две пристанища, заобиколен от три страни от море, този красив замък е построен от рицарите хоспиталиери през 1402 г. под името Петрониум (Свети Петър) като защитна крепост. Интересното е, че материалите за нейното построяване са взети от руините на едно от древните чудеса на света – Мавзолея. Препоръчваме да посетите това архитектурно бижу, като със сигурност ще се изненадате, когато влезнете през Вътрешната крепост и стигнете до параклиса в готически стил. Ще потънете в царството на бегонии, карамфили, кактуси и много други цветя и дървета, подходящи за Средиземноморския климат в Бодрум, които дават усещането, че сте в парк а не в крепост.
 
Мавзолеят – едно от Седемте чудеса на древния свят – Мавзолеят на Халикарнас е издигнат от Кралица Артемисия около 350 г. пр. Хр. За съпруга си – царя на Кария Мавзол. Планът за внушителната сграда е на известния архитект Питий, проектирал и Храмът на Атина в Приен. Въпреки че днес няма останки от Мавзолея, писмените свидетества посочват, как скулптурата и прекрасните релефи по фризовете на фасадата били изработени от най-известните художници по онова време, като Скопас, Бриаксис, Тимотей. Как всъщност е изглеждала прочутата гробница? Тя е представлявала комплекс, издигнат на висок подиум, обграден от ред Йонийски колони. Те поддържали стъпаловиден пирамидален покрив, завършващ с мраморна квадрига. Мемориалът с внушителния си вид остава непокътнат до 12 в., но бил частично разрушен при земетресение през 14 в. Около този период паметника е доразрушен. Самото място е било използвано за основа при строежа на крепостта, която сега се извисява от водите на залива. Думата "мавзолей" произлиза от името на цар Мавзол и днес се използва за обозначаване на голяма гробница, до която живите имат достъп. Днес макет на Мавзолея може да се види в музея.
  
 

Търсене в/във Бодрум

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>