Дидим / ТУРЦИЯ

Дидим в превод от турски означава "Златни пясъци". Малко рибарско селище в миналото, Дидим сега е световно известен курорт на Егейско крайбрежие на Турция.
 
Разположение:
Курортът е разположен на Егейското крайбрежие в района на областта Айдън, окръг Сюке и се намира по средата на пътя между курортите Кушадасъ и Бодрум. Градът Дидим не е много голям, но е едно свято място. Тук се намира храмът на Аполон, и на всеки четири години, се организират празници, посветени на Бог Аполон. В миналото в селището Дидим са живеели само свещениците от храма.
 
Развлечения:
Съвременен Дидим предлага прекрасни условия за почивка и е световно известен курорт. Дидим е популярна дестинация за любителите на водни спортове, риболов, гмуркане, ветроходство, туризъм, лов, история и природа. Курортът предлага на туристите разнообразни развлечения: нощни дискотеки, развлекателни центрове, ресторанти, таверни, сауни и басейни, множество магазини и бутици. Отличителна черта на региона са плажовете с малки камъчета, благодарение на които в морето, дори и в плитки води винаги е кристално чисто. Плажове на Дидим са носители на Европейския Син флаг за чистота на крайбрежните води. Освен това, в Дидим климата е много здравословен и с много зеленина.
 
Климат:
Сезонът е продължителен и обхваща периода от края на месец април до средата на месец октомври.
Средната денонощна температура е 24-28 градуса, като влажността на въздуха е не повече от 34-36%, което не създава впечатлението за висока температура и изпотяването е почти равно на нула. Неслучайно в Турция регионът на курорта Дидим се нарича “ALTUNKUM“, което в превод на български означава “ЗЛАТЕН ПЯСЪК”. По цялото Егейско крайбрежие единствено тук се намират най-големите плажни ивици от естествен морски пясък, подобен на този в българския курорт “ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ“.
 
Забележителности:
Региона се свързва основно с три исторически обекта имащи огромно влияние върху развитието му и това са Храма на бог Аполон в древния Дидима, древните градове Милиет, където е живял и творил математика и философа Талес и Приен, с единственият запазен и до наши дни храм на бог Зевс по цялото крайбрежие на Анадола. В близост до курорта се намира езерото Бафа, край което е разположен древният град Хераклия, свързан с легенди за възникватето на християнството по тези земи.
 
Допълнителни екскурзии:
Многобройните исторически забележителности, както и красивото крайбрежие в района на Дидим дават възможност за провеждане на екскурзии. В зависимост от предпочитанията те могат да бъдат:

С историческа насоченост  – тук спадат следните екскурзии:
посещение на древните Дидима, Милиет и Приен 
посещение и разглеждане на древният град Ефес и къщата на Дева Мария 
екскурзия до природният феномен Памуккале с посещение и разглеждане на древните градове Хереаполис /града на мъртвите/ и древния Афродисиас, както и посещение на басейна на царица Клеопатра. 
Пътуване до град Бодрум с посещение на едно от седемте чудеса на древният свят Мавзолея на цар Мавзол, Амфитеатъра, Арката на Константин и величествената крепост на древния Халикарнас с музея към нея.
 
С развлекателна насоченост– тук спадат следните развлечения: 
Плаване с яхта в акваторията на курорта със спиране и гмуркане в едни от най-красивите заливи по Турското крайбрежие с много музика и танци. 
Джип сафарииз един от най-красивите региони на древна Анатолия. 
Посещение на Аквапарк, който е четвърти по големина в Европа. 
Шопинг турдо Центъра за маркови дрехи в град Сюке. 
Екскурзия до езерото БАФА с включен риболов.
 
 

Ефес къщата на Дева Мария и храма на Артемида
Говори се, че в Турция са съхранени повече от древногръцките паметници, отколкото в Гърция. И това отговаря на действителността. Най-добре са съхранени руините от древния Ефес на брега на Егейско море. Ефес е най-големия и значителен град в Мала Азия през античния период, който си заслужава да бъде посетен. Ефес е бил основан през 2000 г. пр. н. е., като йонийска колония.
Градът е бил свидетел на възхода и падението на хетската империя. Пьрвото му име е Апасос. В средата на 11 век пр.н.е. тук се заселват йонийците. Храмът на Артемида, който те построяват е най-големият древногръцки храм (едно от седемте чудеса на античния свят). Преместеният на сегашното си място от Лисимахос (един от военачалниците на Александьр Македонски) град, по римско време става столица на провинцията Азия. По кьсно Ефес е важен християнски център (една от пьрвите седем християнски цьркви). Тук живеят светите Павел и Йоан. На хълма Славеевата планина  недалече от Ефес прекарва последните години от живота си пресветата Дева Мария. И днес градьт  както в древността привлича хилядни любопитни туристи от цял свят (след мавзолея на Ататюрк Ефес е второто по посещаемост място в Турция).
 
Памуккале
Замькьт от памук, както се нарича в превод Памуккале, е природен феномен, който няма анолог в света. Ще се полюбувате на неповторимото чудо на природата, уникалните тераси, възниквали в течение на хиляди години. Образували са се при охлаждане на повърхността на горещите извори, съдържащи голямо количество варовик със сол. Белоснежните сталактити с височина около 100 м образуват многобройни уютни къпални.
Памуккале е  в списъка от обекти под защитата на Юнеско, състяващи златния фонт на световното културно и историческо наследство. Благодарение на минералния си състав водата спомага за лечението на заболявания като ревматизъм, остеопороза и др. Лечебните свойства на термалните извори са били известни още в древността. Намиращият се в сьседство древен град Хиераполис (свещен град) е бил балнеокурорт посещаван от римските императори. Тук е била знаменитата египетска царица Клеопатра. Нейното име носи днес свещенният басейн на римския град. По време на екскурзията може да вземете „вана”, както е правила самата Клеопатра и древните римски императори.
 
Екскурзия до Пергамон
Руините на Пергамон древеногръцкия град (Pergamon) са още едно от съкровищата на Древна Елада. Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Македонски, Лизимах, един от пълководците му, получил западната част на Анадола. Той харесал за място за съхраняване на безмерните си богатства непристъпната скала, където след това започва да се изгражда античният град Пергамон.
Историческият Пергамон е разположен на висок хълм в северна посока от река Бакърчай. Днес тази територия не е част от Гърция, а е в рамките на Турция. Съвсем близо от интересните руини на Пергамон се намира и град Бергама, който е един от най-известните градове на Античния свят Пергамон остава завинаги в историята като столицата на древногръцкото кралство Пергамон.
Древният град е разположен в района Мизия, като Егейско море е само на 26 километра от тук.
Невроятният комплекс на Пергамон пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. В Пергамон може да се види и храма на Дионис, както и добре запазили се останки от римски бани, наричани терми. В Пергамон е още и светилището на Хера. В района на древногръцкия град има и един минерален извор, чиито води са прочути с целевните си свойства. В Пергамон днес туристите могат да видят и мраморните храмове на Деметра.
Друга историческа забележителност в Пергамон представляват руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем знаменитата Бергамска библиотека , която се счита за една от съперниците на Александрийската. Има твърдения, които гласят, че Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра като сватбен подарък библиотеката на Пергамон . Тя съдържала около 200 000 книги и пергаментови свитъци. В последствие тези безценни ръкописи изгоряли при опожаряването на Египет. Над руините на библиотеката, обособен в тераса се намира храмът на император Траян.
Забележителна част от комплекса на Пергамон е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Нейн основател е Асклепий. В тази част на импозантния древноегипетски град Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова. Именно от този факт знакът на днешната фармация също съдържа виеща се змия. До този най-знаменит в Пергамон храм води древен свещен път, който някога е бил заобиколен от импозантни колони.
Близо до храма на Траян е разположен античният театър, който има внушителната бройка от 3500 места. Непосредствено до него пък е ситуиран Храмът на Дионисий. Останките от мраморния олтар на Зевс са особено атрактивни. В подножието на хълма на Пергамон , точно където текат водите на река Каик, могат да се видят стените на т.нар. Червената базилика.
 
Екскурзия до Приене, Милет и Дидим
ПРИЕНЕ
Наричат мястото „Помпей на Мала Азия” заради изключителната му запазеност и обстоятелството, че огромен пожар в древността е принуди жителите му панически да напуснат, оставяйки всичко така, както си е било, да бъде запечатано от огъня. Градът прилича на огромна работилница. Навсякъде са пръснати капители и барабани (кръглите парчета от корони), които изглеждат сякаш някой ще дойде след малко да ги сглоби. Четирите колони, останали от храма на Атина (построен от един от най-големите архитекти на древна Йония), всъщност са напосоки сглобени от строителен предприемач, на когото му писнало да чака археолозите и той си ги издигнал, както му хрумнало. Макар да са с три метра по-ниски от реалния си ръст, те си остават най-сниманото от туристите място. Тук се намира и един от най-запазените театри в света, макар да е относително малък – 5 000 места. Все още стоят мраморните тронове на най-влиятелните граждани, заедно със столчетата за краката им, както и посвещенията, изписани на тях.
 
МИЛЕТ
Според Херодот в 11 век преди нашата ера йонийците завладяли Милет, който по това време бил заселен с карианци и критяни. Градът бързо се превърнал в търговски център и главно пристанище. Икономическият подем на Милет бил съпътстван и от културен разцвет. Градът се оформя като йонийски център на изкуствата, науката и културата. На Милет принадлежат имената на философите Талес, Анаксимандър, Анаксимен, историкът-географ Хекатей, градоустроителят Хиподам и архитектът Исидор, един от проектантите на "Света София". Милет е бил един от основните износители на зехтин към Египет завладян е от Александър Македонски.
В Милет са запазени множество обществени сгради - забележителни образци на елинистичната и римската архитектура, както и ислямският обект Иляс Бей джамия.
 
ДИДИМ
Дидим е древен град и любителите на историята ще останат очаровани. Името му произлиза от Дидима, който бил място за поклонения. Мястото е разположено в съвременното селище Йеникьой, на около 15 км от Милет. Тук можете да видите величествения Храм на Аполон, който представлява изключително красива конструкция. Строителството в името на Аполон започнало през VIII или VII век преди Христа. В древни времена храмът е бил свързан с главния град чрез свещен път, украсен със статуи от двете страни. Най-голям разцвет мястото има през VI век пр. Хр., когато светилището е значително разширено. През 494 г. пр. Хр. обаче, персите атакуват региона, което води до разрушаването му. По време на това нападение култовата статуя на Аполон е била пренесена в Екбатана /Персия/. След като Александър Велики разбил персиийците йонийските селища възвърнали своята независимост. Започва възстановяването на храма на Аполон. Около 300 г.пр.Хр. крал Селюкос I от Сирия върнал бронзовата статуя на Аполон от Екбатана, за да бъде поставена отново в храма. Новият храм бил много по-голям от първия и представлявал третата по големина религиозна сграда в античния свят. По-големи били само храмът на Артемида в Ефес и храмът на остров Самос. Първите разкопки в района датират от 1858 г., когато е открит т.нар. “свещен път”, дълъг 16,5 км. Според последните открития Дидима е бил не само култов център, но и голям и гъсто заселен град.
Залезът на Дидима започва през 395 г. след Христа с издаването на декрет от император Теодосий, с който той забранил езическите обичаи. Природата също оказала своето влияние когато земетресение през II век преди Христа унищожава част от Свещения път и мястото за поклонничество на богинята Артемида. През V и VI век сл. Хр. зоната на храма е преобразувана в църква. Целият регион бил разрушен от ново земетресение през 1493 г., след което е бил изоставен.
 
Разходка с яхта с включен обяд
Това е една от любимите на всички туристи екскурзии – можете да се гмуркате до насита и да правите плаж на луксозната яхта. Същевременно ще си починете от пълните с туристи плажове и ще се наслаждавате на красива и девствена природа. Може да имате и възможност да нахраните ято доверчиви рибки със собствените си ръце! Напитките не се заплащат допълнително – вино, бира, безалкохолни напитки в неограничено количество. В разходката е включен и обяд. Допълнително се заплащат ракия, уиски, шоколад, чипс, сладолед.

Търсене в/във Дидим

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>