Кавала / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Кавaла се намира в Северна Гърция, в подножието на планината Символон. Разположен на брега на Егейско море, край защитен от морските бури залив, градът е главно пристанище на Източна Македония и има изглед към остров Тасос, откъдето са дошли първите заселници тук. През вековете името на града се е променяло, но той неизменно е бил свързан с мореплаването и търговията.
Легендата гласи, че днешното му име Кавaла произлиза от латинското Кабалеро, защото заливът наподобява силуета на конник, но понеже в гръцкия език няма буква Б, Кабала се превърнала в Кавала. Доста по-логично звучи другата версия, че днешното име на града произлиза от значението му като важна пощенска станция на древния римски път Виа Егнатия, където се подменяли конете (кавало– итал.)
Всъщност най-старото име на града е Неаполис (нов град) и е бил основан от заселници от остров Тасос. След това се е казвал Христополис, а нашите прадеди са го наричали Морунец, по времето когато е бил в пределите на Второто българско царство.
 
Какво да видите:
Застроен амфитеатрално нагоре по стръмните склонове над залива, Кавала е един забележително красив град, съчетаващ природни дадености и велоколепната гледка към брега и залива с археологически находки, разкриващи богатото му минало. В първия момент човек може да си помисли, че в този модерен град живеят поне двеста хиляди човека, но се оказва, че те всъщност не са дори и една трета от това. Просторните площади, съвременните сгради и търговски центрове в западната част на града са в приятен контраст с тесните павирани улички, старинните къщи в традиционен стил с дървени чардаци, миниатюрните им градини с цветя, и павираните алеи в източната му част. Първото, което трябва да посетите, е средновековната крепост, разположена на хълма в града. Укрепленията на Кавала са много добре запазени и се виждат чудесно от крайбрежната ивица. Може да посетите и къщата на Мехмет Али (основател на династията, която управлява Египет до 1952 г., роден в Кавала), която е превърната в музей. В града се организира и един от най-големите етнически фестивали – международния фестивал Космополис. 
Няколко импозантни сгради в неокласически стил радват окото и до днес. Една от най-красивите е сградата на градския съвет, особено през нощта, когато е богато осветена от специални прожектори. Особено колоритно е пристанището със своите малки рибарски корабчета, заобиколено от десетки малки таверни и магазини.
Акведуктът Камарес е една от основните забележителности в Кавала. Той е носител на културата през вековете. Данните за неговото построяване сочат средата на 16 век, а за негов основател се споменава Сюлейман Великолепни. Акведуктът е изграден от 60 арки. Неговата основна функция, през средновековието, била да снабдява града с вода. Гледката пред това чудо на архитектурата е прекрасна.
Разбира се, Кавала не изневерява по нищо на гръцката традиция. И тук, плажовете са на световно ниво. Туристическият наплив в Кавала, както и в другите гръцки курорти, е огромен. Основните фактори, които привличат туристи, отново са кристално чистата морска вода, цялостната уреденост на плажната ивица – палмови дървета, плажни чадъри, жезлонги, плажни кафенета. Говорейки за Кавала, не може да остане неспоменаата и ролята на пристанището, което също е една приятна атракция за големия брой туристи в местността. Няма нищо по-хубаво от това да си пиеш кафето в неприкосновена близост до пристанищния кей и да се наслаждаващ на гледката от акустиращи и заминаващи корабчета.
 
Плажове:
Всички плажове в и около Кавала притежават „син флаг” – доказателство за най-високо качество на водите им.
 
 

Търсене в/във Кавала

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>