Олимпийска ривиера / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Олимпийската ривиера се намира в централната част на гръцката префектура Пиерия на 8 км от Катерини. Тя разполага с близо 70 км чисти пясъчни плажове, като няколко пъти е получава Европейския син флаг. Разположенитето й в подножието на планината Олимп и митичното й божествено минало привличат множество туристи всяка година. Там може да се насладите на лятна почивка с водни спортове и плаж или да разглеждате забележителности. Има разнообразие както в местата за настаняване - хотели, квартири, бунгала или къмпинги, така и в местата за хранене - ресторанти и таверни за всеки тип вкус и предпочитание с местна или интернационална кухня.
 
Какво да видите:
По-известните дестинации на Олимпийската ривиера са Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Лептокария, Неи Пори и Платамонас, но има и други градчета, които не са толкова популярни и следователно са изключително спокойни.
Планинското градче Литохоро също понякога е считано за част от Ривиерата - то е базов лагер за покоряване на връх Олимп.
Олимпийската Ривиера става все по-предпочитана дестинация в последните години. Близостта до България, както и наличието на магистрала до там, правят курортите в тази част на Гърция значително по-желани. Много нови хотели бяха построени тук в последните години. Особено предпочитани от тях са: Cronwell Platamon Resort, Mediterranean Village, Cavo Olympo Luxury Resort & Spa. За почивки в Гърция, в тази част на страната, особено предпочитани са и хотелите с много добро съотношение цена - качество, такива като: Посейдон Палас, Сън Бийч Платамонас, Анайс, Литохоро Олимпо и др.

 

 
Лутра в Аридея + Едеса
Комбинацията на полезното с приятното, само така можем да наречем това пътуване ...
Наистина страхотно място с неописуема красота на планината, чист въздух и кристално чиста вода от планински потоци ви очакват в град Лутраки, близо до град Аридея. "Райска градина", както го наричат, наистина впечатлява и най-изискания пътешественик. Богата растителност, водопади, шеметни пролом, който се простира на 15 км по протежение на реката, мистериозни пещерни сталагмити - и всичко това по средата на зелени гори, през който тече река Термопотамос (гръц.: топла река) - просто очарова със своята красота. Можете да посетите добре познатите от времето на Александър Велики горещи извори на открито.
Лечебната вода в продължение на векове ползотворно влияние върху човешкото здраве. Терапевтичните свойства на водата се препоръчват за лечение на ставите и костите, дихателната система, гинекологични и кожни заболявания, нервна система, нарушения на кръвообращението. Днес хидролечебницата разполага с 4 басейна (4м х 2,5м), 50-индивидуални бани и плувен басейн 25м х 12м размер под открито небе.
Водопадите днес са се превърнали в отличителна визитна картичка на курорта Едеса. Също така привлича туристите и други природни красоти на града: множество водни канали, големи зелени паркове (в чест на Александър Велики, Катарактон, Киупри). В Гърция, според опитни туристи, няма по-романтичен и красив град от Едеса. Може би това е причината всяка година Едеса да се посещава от все повече и повече туристи от всички краища на света.
 
Метеора
Метеора е удивително място в Централна Гърция, където е все още жива втората по големина и по важност (след Света Гора) монашеска република, обитаваща манастири на върховете на грандиозни, устремени към небето, скални кули. Метеора е едно от най-привлекателните места за поклонници и туристи в Гърция.
Намира се северо-западната част на Тесалийската равнина на около 170 км югозападно от град Литохоро, на около 70 км западно от главния град на Тесалия Лариса, на 21 км от град Трикала и на 1-2 километра от град Каламбака.
Там сред гъстата тъмнозелена маса на дърветата се извисяват около 60 на брой гигантски (високи до 300 метра) скали, придобили през вековете вид на извисяващи се към небето кули с разнообразна форма.
Християнските манастири на Метеора са основани върху огромни стръмни скали, величествени, стремящи се към небето, което води до неописуемо чувство, съчетава страх и възхищение. "Осмото чудо на света" - така го наричат и това е само блед опит да се предаде с думи величието на Метеора с  тяхната невероятна комбинация от природна красота и величието на човешкия дух. "Летящи във въздуха" - така се превежда името на това място. Зашеметяващ пейзаж състоящ от стотици скали, които са фиксирани в небето като гигантски зъби. Скалите с течение на времето са образували най-причудливи форми и приличат на "град от скали". На върховете им по невероятен начин се намират манастири от XIV-XVI век: безценни паметници на историята и културата с богатата си колекция от икони, фрески и особена архитектура. До днес, начина, по който са били построени тези манастири, остава загадка. В разцвета на монашеския живот в XVI век, като в същото време са били открити 24 манастира. Днес останаха шест, четири мъжки и два женски. Всички са на разположение на туристите. Днес Метеора - едно от най-посещаваните поклоннически места в Гърция.
По време на екскурзията е предвиден оглед на скалите Метеора и посещение на функциониращ манастир.
Съществуват строги правила за всички, които желаят да посетят манастир:
·         Жените не могат да влезнат в манастира в панталони, къси панталони, мини-поли и блузи с отворени рамене.
·         Мъжете не могат да влезнат в манастира в шорти, както и блузи с голи рамене.
По пътя има спирка за обяд (срещу допълнително заплащане).
 
Солун
Солун, с право считан за един от най-красивите градове в страната, често е наричан "северната невяста", тъй като се приема за столица на северна Гърция или Македония. По време на екскурзията ще можете да посетите
·         Акропола на града и крепостните стени, от които можете да се насладите на прекрасния панорамен изглед на целия град.
·         Бялата кула, построена през 15 в., превърнала се в символ на города.
·         Храмът "Свети Димитър", покровител на град Солун.
Преди или след екскурзията ще бъде отделено свободно време, в което ще имате възможност да посетите разнообразните търговски центрове и магазини, както и да се разходите по известната крайбрежна улица на града, за да усетите неповторимото чувство, когато Термическия залив се плиска в краката Ви.
 
Вергина - Олимп – Дион
Тази наситена екскурзионна програма със сигурност ще впечатли всички, които се интересуват от античната история и митология на Гърция. Автобусът ще ви качи до величествената гора Олимп, която е 1000 метра над морското равнище, ще чуете увлекателната история на пантеона на гръцките богове и ще се насладите на магическата красота на Олимпийската ривиера и Егейско море. Дион - древен македонски град, където се намира жертвения олтар на Зевс. Археологическият център приятно ще ви изненада със: светилището на Деметра и Изида, античния Одеон, римските бани, "Дворец на Дионис", добре запазените антични улици.
Вергина - първата столица на древна Македония, която, според легендата, е основана от Карана, който й е дал името Егес. През 1977 Вергина стана широко известна: в археологическите разкопки е открита кралската гробница на Филип II, бащата на Александър Велики. Ще посетите не само гробницата, но и уникалния музей, където са съхранени невероятни археологически находки.
От 1996 Егес във Вергина е включен в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Търсене в/във Олимпийска ривиера

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>