Остров Лефкада / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Остров Лефкада или наричан още Лефкас, се намира в Гърция и е четвъртият по големина остров в Йонийско море, след Кефалоня, Корфу и Закинтос. Разположен е над островите Итака и Кефалония, много близо до северозападния бряг на Аитолоакарания, от който е разделен от лагуна. До острова може да се стигне с автомобил и ферибот. Островът се характеризира с планински терен и вечнозелена богата растителност, което го прави различен от повечето гръцки острови.
Според легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.
Името на Лефкада (означава "бяло") идва от забележителните стръмни бели скали на нос Лефката, който се намира на южния бряг на острова. Островът е културен център на Йонийския регион с много исторически забележителности. Плажът на Василики се счита за един от най добрите в света за почитателите на водните спортове. Плажовете са покрити с пясък и ситни камъчета.
Все повече българи избират гръцкият остров Лефкада за своята лятна почивка и причините са много – екзотичен е, евтин е и е сравнително лесно достъпен.
 
Климат:
Най-подходящите месеци за тази дестинация са юни и септември, ако не искате да попаднете в 40-градусовите жеги на юли и август. Освен това офертите през септември са наистина много изгодни, а времето си е топло за нашите разбирания – около 30 градуса.
 
Какво да видите:
Столицата, град Лефкада е много красива, чиста и приятна за разходки и романтични вечери.
От градчето Нидри тръгват различни туристически кораби, с които можете да обиколите другите по-близки острови като Итака, Скорпио, Кефалония, Мадури и Меганиси и то за не много пари и да видите красиви морски пещери, делфини, както и да поплувате в различни заливи.
От най-южния град Василики пък има ферибот до Кефалония и по-точно до живописното градче Фискардо. То е във венециански стил, изпълнено е с цветя и е единственото оцеляло място на острова при разрушителното земетресение през 1953, така че също си заслужава да бъде видяно.
Колкото до хотелите тук, като че ли няма Ultra All Inclusive. На Лефкада е по-интересно да си наемете къща или да спите в малко хотелче, което да ви предложи най-много закуска.
 
Кухня:
Почти всички ресторанти предлагат традиционна, гръцка кухня, качествении прясно уловени морски специалитети и риба, както и италианска кухня. Да пицата на пещ тук е нещо често срещано, защото островът е пълен с италианци, които идват с ферибот от Бриндизи до Игуменица. За тях тук е по-евтино в сравнение с курортите им по Адриатическо море, а и самите те признават, че Йонийско море е по-чисто и по-синьо.
На острова имат страхотни пекарни с какви ли не закуски и изкушения, с които можете да засищате глада си през деня, а вечер да си позволявате една наистина вкусна и качествена гощавка в някое от безбройните им ресторанти.
 
Плажове:
На Лефкада, твърдят местните, се намират най-красивите плажове в Йонийско море и вероятно е така. Те са разположени в западната част на острова и са достъпни най-вече с кола. Вероятно сте ги виждали по снимките - стръмни бели скали, тюркоазено-синьо море с бяла пяна и жълт пясък, който на места преминава в дребни, овални камъчета. До най-хубавите плажове Порто Кацики и Егремни ще трябва да слизате и по стотици стъпала надолу, но усилията си заслужават – ще се почувствате, сякаш се намирате на екзотичен, далечен континент!
Проблемът е, че на тези плажове обикновено има големи вълни и не е много подходящо място за малки деца. Същото важи и за фантастичните плажове Катизма и Агиос Никитас. Най-хубавият плаж за семейства с малки деца е Микрос Гиалос – голям, плитък залив, без вятър и вълни и с кристално чиста вода.
Интересното е, че плажовете на изток са съвсем различни от плажовете от другата страна на острова. Морето тук е спокойно като езеро, водата е по-бяла, плажовете са по каменисти, но не толкова впечатляващи.

Търсене в/във Остров Лефкада

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>