Остров Тасос / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Тасос е гръцки остров в северната част на Егейско море, близо до брега на Западна Тракия при устието на река Места. Главен и най-голям град е Тасос, често наричан и Лименас. Вторият по големина град е Лименария.Остров Тасос е разположен в северната част на Егейско море, на около 7 км от континента. Той е най-северния остров на Тракийския залив, на малко разстояние от залива Керамоти и мястото където река Нестос (Места), се влива в Егейско море. Счита се, че островът е част от Рило-Родопски масив и е разположен в близост до неговите най-южни разклонения. Заема площ от 392 кв. км и е провинция на окръг Кавала. Островът е изграден предимно от гнайс, шисти и мрамор. Наблюдаван от далече наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е връх Ипсарион с 1203 м надморска височина. Следват връх Профит Илия с височина 1108 м, Цутула, с 857 м и Фанос - 744 м. Планината на острова е покрита с гори от средиземноморски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието — от кипарис, чинар, ела, див кестен, паламудов дъб и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. Обиколката на острова е около 100 км. Основното земеделие на острова е добив на пчелен мед, зехтин, вино, отглеждане на овце и домашни кози, риболов. Друг поминък е добива на дървесина и туризма. На острова се добива оловно-цинкова руда и мрамор. Според древните предания, едно от многото еротични приключения на Зевс, върховният бог на древните гърци, довело до откриването на острова. В тези древни времена финикийският цар Агинор имал трима сина: Феликс, Силикс и Кадмус и една дъщеря, Европа. В един пролетен ден, Зевс се превърнал в бик, отвлякъл красивата Европа и я отнесъл в една пещера на остров Крит. Там, превръщайки се в красив орел, Зевс обладал Европа и от това свещенно съвъкупление се родили трима сина: Минос, прославеният цар на Крит, Радамантос, мъдрият законотворец и Сарпидон, първият цар на древна Лиция. Докато Европа, скрита в Крит се радвала на ласките на Зевс, Агинор извикал тримата си сина и своя внук Тасос и им наредил да не се връщат, докато не намерят сестра си. Всички те потеглили в различни посоки – Феникс на юг, Силикс – на север, Кадмус по островите. Но дори и съветите на прочутия оракул от Делфи не им помогнали да намерят Европа. След като търсил на много места, младият Тасос дошъл на острова. Покорен от богатата растителност и хубавия климат, той се отказва от по-нататъшното търсене. Решава да остане заедно с хората си, да основе селища и да експлоатира златни мини. Оттогава островът носи неговото име. Според друга легенда, Тасос е Островът на сирените и именно неговите малки, закътани заливчета били мястото, откъдето красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според нея, сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно тук, на Тасос.
 
Природа:
Обикаляйки Тасос с кола ще видите хиляди маслинови дървета (казват, че са повече от милион!), безкрайни гори от пинии и други южни видове иглолистни, много красиви гледки, в които масленозеленото на боровите гори прелива в искрящо синия цвят на морската шир. Но никъде няма да намерите километрични плажни ивици. За цялата обиколка на острова от около стотина километра, броят на истинските пясъчни плажове, които човек може да види, се побира на пръстите на едната ръка. Общата им дължина едва ли надхвърля повече от пет-шест километра. Тук-там, край стръмните брегове на източната част на Тасос, наистина има приказно красиви кътчета на скътани в дълбоко врязали се в сушата заливи с малки ивици от пясък, но те са като правило в безлюдни райони, а и до тях най-често се стига трудно. Изглежда, че именно това е опазило тези места толкова чисти и привлекателни, защото два автобуса с летовници биха били достатъчни, за да ги превърнат в истински човешки мравуняк.
 
И така: изключенията само потвърждават правилото - на Тасос може да намерите всичко друго, но не и необятни пясъчни плажове!
 
Какво да видите:
Лименас е главният град на Тасос, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Населен от близо три хилядолетия, модерният Лименас има около 3000 жители. Разположен е на северния бряг на острова, в потънал в зеленина живописен залив, на около 17 морски мили от Кавала и само на 6 мили от Керамоти, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия към Тасос. Лименас, когото туристите наричат Тасос, е построен на мястото на древен град и идвайки тук, човек не само може да се докосне до античността, но и да се наслади на начина, по който тя е вписва в облика на съвременния град.
Близо до пристанището се намират руините на древния централен пазар – агората, която е била основното средище за търговия и социални контакти. В непосредствена близост до археологическия музей се намират светилищата на Артемида и Дионис, а нагоре по хълма са разположени Акрополът, храмът на Атина и античният театър, построен през V в.пр.н.е. и е побирал поне две хиляди зрители. През
І-ви век сл. н.е. е театърът е ремонтиран от римляните, за да може да се използва за гладиаторски игри. В наши дни там всяко лято се играят представления - главно антични трагедии. Особен колорит на Лименас придават няколкото тесни улички, спускащи се към пристанището. Изпълнени с малки магазинчета, сладкарници и десетки таверни, те са истински рай за туриста. Южно от Лименас се намира кариера, в която се добива снежнобял мрамор, транспортиран с кораби до всички краища на света.
 
Внимание: Избягвайте да влизате с кола из лабиринта от тесни улички на Лименас. Освен, че не е добре обозначени със знаци разрешената посока, те са препълнени с безразборно паркирани коли.
 
Потос се намира в непосредствена близост до Лименария и крие своето изобилие от привлекателни обекти. Крайбрежният курорт е предпочитан от младите семейства с малки деца зареди своят уют и увлекателно спокойствие. Един от най-красивите плажове на острова се намира именно на територията на Потос. Отдайте се на пълен отдих край чистите, кристални води и усетете оживения дух на мястото!
 
Скала Рачони е малко и тихо селище в североизточната част на острова, където е пристанището на планинското селище Рачони. Скала означава „врата”, но може също да значи „пристанище”. Според легендата, тунели свързвали къщите в селищата, разположени горе, в планината с пристанищата. Тези тунели били строени като защита срещу непрестанните набези на пиратите. Скала Рачони е разположено върху плодородна почва. Неговите жители изкарват прехраната си чрез отглеждане на маслини, земеделие, рибарство и туризъм.
 
Скала Прину е второто най-важно пристанище на остров Тасос, след Лименас. Разположено в северозападната част на острова, то е огласяно от крясъка на чайки и гларуси и е пропито от мирис на риба и влажно дърво. Скала Прину обслужва селищата Принос, Мегало Принос и Микрос Принос. Именно тук акостират бързоходните кораби и фериботите, идващи от Кавала. Оттук става и транспортирането на мрамор към всички краища на света.
 
Скала Сотирас е малко пристанище, намиращо се още по на запад от Скала Принос. Това е „вратата” на селището Сотирас. Както и на повечето други места, селището е построено скрито сред горите, по-високо в планината, за да е по-защитено от пиратите. И тук, както на други места из Тасос, преданията разказват, че местните са стигали до пристанището през специално прокопани тунели.
 
Скала Калирачис е поредното малко пристанище, където спират само малки моторници и рибарски лодки.
 
Скала Марион, наричано още Скала Мариес се намира на западния бряг на Тасос, до три малки заливчета в полите на планината. Тук има изградени по-модерни постройки, напомнящи за комплексите по българското Черноморие, т.е. излизащи извън стилистиката на Тасос. Освен от туризма, местните се издържат още от улов на риба.
 
Лименария (местните го произнасят „Лименаря”) е вторият по големина град на Тасос, след Лименас. Отстои на 42 км на югозапад от него и има около 2000 жители. Всъщност името Лименария не е нищо друго, освен модификация на името Лименас - сякаш за да поскаже, че това градче винаги ще свири втора цигулка. В по-широк смисъл името му означава „по-малкия град”. Лименария е разположен на югозападния бряг на Тасос и е основан от жители на планинското селище Кастро едва през ХІХ в.
 
Пефкари – разположено в югозападната част на острова, някогашното рибарско селище днес е изцяло отдадено на туризма. Най-малкото селище на острова трудно може да се запомни с нещо друго, освен с малки хотелчета, ресторанти, барове и дискотеки. Множество пинии са разпънали „чадърите” си покрай брега. Плажът е доста приличен с много възможности за активен отдих, включително шнорхелинг и гмуркане. В съседство се намира друго подобно селище – Потос, което също се слави с добрия си плаж.
 
Теологос – старинно селище, скрито дълбоко в планината, североизточно от Потос. Добре защитено от пиратите, Теологос е било столица на острова през времето на Отоманското владичество. Потънало в зеленина, селото се слави със смоите старинни къщи с високи комини и покриви от каменни плочи. Развалините на набюдателна кула и крепостни стени свидетелстват за основаването на Теологос от гръцки бежанци от Константинопол през ХVІ в.
 
Женският манастир св. Архангел Михаил е основан в началото на ХІІ в. и се намира източно от Потос, на 3 км западно от Алики - надвиснал ва гигантска скала на стотина метра над морето. Най-голямата му светиня е пирон от разпятието на Христос. От 1974 г. монахините отново се връщат в манастира, който днес има импозантна нова сграда. Посещаван е от хиляди туристи не само заради историческата си и религиозна стойност, но и заради великолепната гледка към морето.
 
Малкото рибарско селище Алики, може би най-красивото място по бреговете на Тасос, се намира на югоизточния край на острова. Има два залива (единият наречен „залива на русалките”) и малък, но дълбоко вдаден в морето полуостров (известен под името „свещената скала на Тасос”), който ги отделя един от друг. Останките от езически храм и множество сгради датиращи от VІІ в.пр.н.е. показват, че в древността Алики е имало доста повече обитатели, отколкото днес.
 
Кинира е малко селище в източната част на Тасос. Местността, в която е разположено, е известна още от древността и се споменава в текстове на Херодот като "Кинира". Според преданията, в местността, която днес се нарича "Лутро", на път за Коринт се е изкъпала хетерата Леда. Именно в тази местност на Тасос са се намирали прочутите златни рудници на острова. Има останки от византийски бани, както и от старохристиянска базилика. Близо до Кинира се на намира известният плаж Парадисос.
 
Скала Потамя се намира на източния бряг на Тасос и е разположено край пристанището на селището Потамя, построено по-високо в планината. Често наричат Скала Потамя с името „Криси Акти” (златен бряг). От другата страна на Потамя се намира селото Криси Амудия, което също означава златен бряг. Двете селища заедно разполагат с хубав плаж (но дълъг по-малко от километър) - може би най-добрия на Тасос, което ги прави най-бързо развиващите се курорти на острова.
 
Панагия е старинно селище в съседство със Потамя, датиращо от около три века. Разходките из нейните криволичещи улички са истинско пътуване във времето. Селището е получило името си от патрона на местната църква Панагия (Св. Богородица), построена през 1832 г. Любопитно е, че в нея се съхранява личното знаме ва Крал Ричард Лъвското сърце. Днес Панагия има по-малко от 1000 жители, но всяка година на 15 август около едноименната църква се стичат хиляди богомолци, за да участват в нощното бдение и във фестивала в чест на големия християнски празник Успение Богородично. По време на църковния празник жените готвят "курбан" в двора на църквата. Любопитно е, че за определен период от време - 1840 – 1845 г. Панагия е била главен град на острова, а местните са секли свои монети. Скътана в планината източно от Лименас, тя грабва с малките си старинни белоснежни къщи с каменни покриви и характерни балкони, с естествените извори на чиста планинска вода. Тесните улички, покрити с плочи и калдъръми и изпъстрени с малки магазинчета, кафенета и таверни придават допълнителен уют и колорит на селището.
 
Как да стигнете:
От Керамоти до Тасос пътят с ферибот отнема 30 минути. От Кавала до Тасос се пътува час и 45 минути с ферибот и 45 минути с кораб с подводни криле. 
Остров Тасос няма собствено летище поради релефа си - планината просто не е оставила място за летище. Затова островът се обслужва от Международното летище на Кавала (KVA), намиращо се на 30 км източно от Кавала, до Хрисуполи - само на 11 км от Керамоти.

Обзорна екскурзия на остров Тасос
Приятната обзорна екскурзия на остров Тасос ще Ви разкрие интересни факти за знаковите му забележителности. Музеят на град Лименас, столицата на острова, ще Ви пренесе в далечни епохи, вдъхновявайки с интересни свидетелства за миналото могъщество на региона – изискани мраморни статуи, предмети от бита, златни изделия и керамика с изключителна художествена стойност. Живописното селище Панагия ще Ви очарова със самобитния си ритъм на живот. Ще имате възможността да се разходите по старинните каменни улички, да посетите местния храм, да опознаете колоритни традиции и да разгледате фабрика за производство на зехтин.
Остров Тасос сравнително скоро е сред по-популярните туристически дестинации, поради което в планините му лесно могат да бъдат открити гръцки селища с непокъната автентична атмосфера. По време на екскурзията задължително ще посетите и манастира "Архангел Михаил", покровителят на острова, в който се съхранява важна за християнството светиня – гвоздей от Разпятието на Исус Христос. От тук всеки може да вземе със себе си целебна вода от извора на архангела, прославил обителта с чудесата си. Манастирът, разположен в удивителна местност с прекрасен изглед към Атон, по особен начин възвисява и умиротворява. Екскурзията проъдлжава към древната мраморна кариера Алики с нейната археологична зона и антично пристанище, от което мраморни късове били изпращани в далечни страни. Лесно можете да си представите ярки подробности от делниците на елините и да научите тайни от мраморния добив през античността до наши дни, както и да се насладите на великолепното съчетание на белия и синия цвят; мраморната кариера е много подходящо място за впечатляващи снимки. Обзорната обиколка завършва с посещение на голяма ювелирна фабрика с високо реноме, все пак работата в златни мини и изработката на украшения от благородния метал винаги са били традиционни занаяти на островитяните.
Маршрутът е внимателно подбран, за да останете с възможно най-богато впечатление за този "изумрудения остров". Предвиден е обяд в китно рибарско селище, в близост до малко островче – съсед на Тасос.

 

Търсене в/във Остров Тасос

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>